Българска поезия

Наричана „мадона в черно“ Екатерина Ненчева (1885 – 1920) още млада е белязана от смъртта на баща си- медицински фелдшер местен от град на град, който умира при неизяснени обстоятелства, а две години по- късно брат ѝ се самоубива. Учи славянска филология като междувременно публикува в множество списания, включително това на кръга „Мисъл“, където ползва псевдонима Велерина. Дружи с Пейо Яворов, Дора Габе и Пенчо Славейков. През 1909 г. излиза първата ѝ стихосбирка „Снежинки“, която ще остане и единствената. Съпругът на Екатерина е съдията и впоследствие политик Иван Харизанов. Самата тя работи като учителка. Мнозина смятат Екатерина Ненчева за първото значително женско име в българската лирика.

Привечер в тихий щепот на зефира
все твоят сребрен глас шепти:
докосне ли сърце ми – то замира…
и в отзвук тъжна струна затрепти. [x]

Родена в Севлиево още по време на Османската империя, Мара Белчева (1868 – 1937) учи във Велико Търново. След това заминава за институт във Виена, където се завръща по- късно. Междувременно е учителка в Русе и София. Съпругът ѝ министър Христо Белчев е убит 1891 г. Така малко след като става вдовица едва на 23 години, Мара се присъединява към царския двор. Като придворна дама е високо ценена заради езиците, които говори и интереса ѝ към изкуството и поезията. През 1903 г. се запознава, сближава се и по- късно заминава в чужбина с Пенчо Славейков, с когото поддържа връзка до края на живота му дори и да не се стига до брак. Няколко години по- късно публикува първите си стихове, които се отличават с нравственост и всеотдайна любов. Превежда „Тъй рече Заратустра“ на Ницше и редактира сборника на кръга „Мисъл“ и събраните съчинения на Пенчо Славейков след смъртта му.

Родих се да живея в бури –
но ей живота ясноок
ръка на устните ми тури:
„Чуй, тихий извор е дълбок!“ [x]

Родената в Кюстендил писателка Мария Грубешлиева (1900 – 1970) се занимава също и с политически и обществени дейности. Първото ѝ произведение, озаглавено „Хляб и вино“ (1930), я прави член на Съюза на българските писатели. Преди Втората световна война Мария се бори срещу фашизма заедно с втория си съпруг Людмил Стоянов. Участва в Международния конгрес на писателите за защита на мира и културата, състоял се в Испания. Публикува в доста литературни и детски вестници и списания като „Хиперион“, „Детски свят“ и т.н. След Втората световна война бива член на БКП, както и редактор в сп. „Пламък“. Превежда на български език творби на Байрон, но най- вече на руски автори като например Толстой. Редовно издава нови сборници като към края все повече за деца. Синът ѝ Леонид става съпруг на актрисата Стоянка Мутафова, като двамата кръщават дъщеря си на поетесата.

Тая нощ в мойта розова стая
на таванския счупен етаж
пиша рими, задрасквам, гадая
за какво ли той мисли сега. [x]

Родената в Тутракан, Пенка избира за псевдоним мечтателното биле Бленика (1899 – 1978). В юношеските си години учи във Велико Търново, а след това се премества в София, където има шанс да се издържа като работи в Съюза на земеделските кредитни кооперации. Учи славянска филология в Софийския университет. Публикува стихове във вестници и дори става редактор на списанието „Жената днес“. Занимава се и с разкази за деца. Става съпруга на литературния историк и критик Георги Цанев. В продължение на половин век превежда от редица езици творби на руски и източноевропейски писатели като Лермонтов, Владимир Маяковски, Тарас Шевченко и т.н. Майка е и на молекулярния биолог и академик на БАН Румен Цанев и българския литературовед и член-кореспондент на БАН проф. Милена Цанева.

Душата ми трепти във безкрайна нежност,
като вода на езеро прозрачно,
накъдрено от вятъра прибрежен –
не си ли ти и твоя спомен в здрача –
струи вълни и хвърля златни мрежи
в незнайните и тъмни глъбини? [x]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s