Топ 5 книги за 2016

Топ 5 прочетени книги за 2016 г.

1 „Освободеният“ от Урсула Легуин

Урсула Легуин притежава прозорливостта да види как два свята може да имат противоположни начини на управление и все пак да оказват подобно потискащо въздействие на човека. През погледа на брилянтния и саможив учен Шевик тя ни представа две планети, който са поели по различни пътища: едната с анархисти, другата с привидно проспериращи, но воюващи нации. Личи си дълбокото разбиране на една от най- талантливите писателки- фантасти на човешката природа и как социалните, политически структури и институции оформят вижданията ни. „Освободеният“ е от типа книги, от които ще имаме нужда в предстоящите години. Горещо го препоръчвам на всеки!

2 „Анн от „Зелените покриви““ от Луси Мод Монтгомъри

С убеждение ще кажа, че Анн е детето с най- голямо въображение в световната литература. Въпреки че е сираче, най- голямата трагедия в живота ѝ са определено неромантичните ѝ огнени коси. Когато решават да я задържат при себе си, позастарелите брат и сестра от остров принц Едуард, Матю и Марила, определено си навличат неприятности, тъй като докато върши задълженията си Анн (с две „н“-та!) се отнася в мечти, но също така отварят сърцето си, защото тя изважда най- топлото и неподправено у хората. Въпреки че може да се гледа като поредица от случки, книгата на Луси Мод Монтгомъри е една от най- добрите за порастване, що се отнася до зрялост, връзки и път в живота. Заслужено е световна класика за деца.

3 „Реши се“ на Шерил Сандбърг

Ако сте запознати с феминизма и отражението му на работното място, няма нищо в тази книга, което да ви изненада. Но с помощта на лични истории, статистики и концепции, главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг чрез книгата си вдъхнови едно ново движение в корпоративния свят. Мнозина ще кажат , че няма нужда да се обръща специално внимание на ролята на жените към труда, но да видиш жена да работи извън дома си не е съвсем шокиращо едва от около половин век. А освен новите си задължение, тя се оказва, че трябва да се грижи все още еднолично за дома и децата. Но въпреки че осъзнава промяната, която мъжете трябва да направят като съпрузи и бащи, Шерил Сандбърг признава собствените си слепи петна и как без да иска всеки от нас допринася за сегашната система. Седнете на масата!

4 „Малките тролове и голямото наводнение“ на Туве Янсон

Признавам си, че наистина тези книжки са по- подходящи за мъниците, но четенето за приключенията на муминтролите ме върна години назад към чистотата и невинността на детския светоглед. А и големите може да научат някой и друг урок. Много се радвам, че наскоро започнаха и да превеждат и комиксчетата, които може би са по- подходящи за порастнали деца като моя милост. Именно те, както съм ги виждала онлайн, ме насочиха към книжките за муминтролите. Колкото до мен, следващата ми задачка е да си намеря някой от романите на Туве Янсон.

5 „Балада за тъжната кръчма“ от Карсън Маккъларс

Новелата на Карсън Маккъларс е пълна с хора, които копнеят за обич. Разбойници, чешити и силни жени полагат всичките си сили, за да спечелят мъничко късче от сърцето на любимия. В процеса се превръщат в саможивци и ексцентрици. Само в стотина странички Карсън Маккъларс създава невороятно меланхолична атмосфера, която по някакъв странен начин да послужи за балсам, ако сте самотни.

Това са книгите, които искам да ви препоръчам, въпреки че още някои ми направиха впечатление.

На първо място „Пробуждането“ на Кейт Шопен се откроява с оригиналност, но качеството на писането е доста неравно в различните части. Все пак е класически феминистки текст, така че ако ви попадне- прочетете я.

Припомних си вълнението на книгите- игри с „Седемте живота на Мая“ на Красимира Стоева, но ми се стори малко прекалено фаталистична, цинична и песимистична, каквито имат склонност да са българските романи за жалост. Интересното обаче, което за пръв път срещам, е как информация, която получаваш ако избереш едни живот обяснява някое събитие, на което в друг не обръщаш внимание. Много готино!

Интересно ми беше да прочета разкази на Дороти Паркър, макар тази форма да не ми е любима. Може би затова ми се сториха донякъде отживели и прекалено драматични. Но пък сигурно улавят духа на епохата.

Ако пък ви се искало да вникнете в главата на свръхинтелигента жена, която живее в света на богатите и благородните, където има доста повече правила „Мислещата тръстика“ на Ребека Уест е само за вас. По разбираеми причини, романът не е много четивен, но има какво да извлечете, ако сте по борбата.

А вие какво четохте през 2016?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s