Стиймпънк писателки

Колоритната Гейл Каригър (р. 1976) по професия е археолог със слабост към обувки, октоподи и чай. Всъщност това е псевдоним на калифорнийката Тофа Борегард, която става известна с поредицата „Протектората на слънчобраните“ (Parasol Protectorate, 2009 – 2012). Първата част, запознаваща ни с викторианската стара мома Алексия Таработи, която се забърква в мистерия с убийство, където са замесени върколаци и вампири, Soulless вече е превърната в манга. Действието в следващата поредица Finishing School (2013 – 2015) се развива в същата вселена, но е подходяща за по- млади читатели. В Etiquette & Espionage се запознаваме с 14- годишната Софрония, която заради буйния си нрав е пратена в училище за дами, в което се оказва че обучават не само на танци, но и на шпионаж. Предпоследният роман на Гейл Prudence (2015), даващ началото на Custard Protocol, проследява пътуването с дирижабъл на дъщерята на Алексия до Индия в търсене на перфектната чаша чай. Твърди, че в писането си се вдъхновява от Джейн Остин и П. Г. Удхаус.

Един вампир, като една дама, никога не разкрива истинската си възраст.

Зле информираните маси включваха собственото ѝ семейство сред техните редици, семейство, което се беше специализирало в това да бъде едновременно неудобно и тъпоумно.

Американката Чери Прийст (р.1975) е израстнала във военно семейство, заради което се мести често. Автор е на повече от двадесет книги в жанрове, които включват хорър, научна фантастика и южна готика. Първата ѝ книга Boneshaker (2009) е основа на поредица от шест части, освен това печели наградата Локус. Разправя се за зомбита, както и алтернативна история на Сиатъл. На български е издаден редактирания от Джордж Р. Р. Мартин сборник „Разбойници“, където е включен нейн разказ редом с тези на Джо Абъркромби, Джилиан Флин, Нийл Геймън, Кони Уилис, Патрик Ротфус и други. Чери е фен на градското изследване, при което се посещават руини и зарязани индустриални сгради.

Понякога, всеки е прав. Не винаги и дори не обикновено, но от време на време, всеки е прав.

Още: Касандра Клеър, Екатерина Седия („Алхимията на камъка“), Кейди Крос („Момичето в стоманения корсет”), Шели Адина

Алтернативи: Скот Уестърфийлд („Левиатан“), Чайна Миевил („Станция Пердидо”), Уилям Гибсън, Тим Пауърс („Вратите на Анубис“), Нийл Стивънсън („Диамантената ера“)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s