Четиво за фенове на Батман и Супермен

the-bat-1926

Прилепът | Мери Робъртс Райнхарт (1920)

Един от създателите на Батман- художникът Боб Кейн твърди, че „Прилепът“ е едно от вдъхновенията зад образа на черния рицар. Обаче Прилепът е надарен престъпник, който тероризира града без никой да съумее да разкрие самоличността му. Нещата се преобръщат, когато той се премества в провинцията, където шестдесет и няколко годишната необвързана нюйоркчанка от благородна фамилия Корделия ван Гордер, зажадняла за приключения и интрига, се впуска по петите му. Дамата не си поплюва, а всяващата страх тъмна фигура ще намери достоен противник. В цялата патклама и разследването на смъртта на банкера- собственик на имението, в което са отседнали, и на изчезналите пари ще се включат племенницата, ирландската прислужница, която подскача при най- малкия шум, и японския иконом Били. Професионален детектив също е извикан. Интересно е, че книгата е написана по едноименната пиеса, която от своя страна е адаптация на романа на Мери Робъртс Райнхарт „Кръглото стълбище“. Самата Мери е не по- малко интересна от героите си- бива военен кореспондент в Белгия, преборва рака и оцелява след като филипинския й готвач я прострелва, освен че дава началото на клишето за иконома, който стои зад престъпленията. Наричат я „американската Агата Кристи„, въпреки че пише преди британската дейм.

проект Гутенберг / librivox | филм (1926)

 

the-scarlet-pimpernel-1934

Аленото огнивче | Емушка Орси (1905)

Унгарската баронесата Ема Орси се сочи за създател на оригиналния „герой с тайна самоличност“, които предшества шпионите и супергероите. Нейният сър Питър Блейкни е начело на тайна лига по време на Френската революция, която помага на благородници да избегнат гилотината. Той е майстор на маскировка и шпагата, освен че успешно заблуждава обществото, че е празноглав денди. По петите му е безскрупулният агент Шовелен, изигран от младия сър Иън Маккелън в една от екранизациите. Важна роля играе също съпругата му Маргьорит, най- красивата актриса в цял Париж, но спорно е дали човек може да й се довери. Емушка Орси публикува романа след серия детективски разкази и успешна пиеса по темата, поставена в лондонския Уест Енд. Следват редица продължения в книжен формат, както и половин дузина филми и телевизионни сериали.

проект Гутенберг / librivox версия1 версия2 | филм (1934)

 

the-mark-of-zorro-1920

Зоро: Легендата започва | Изабел Алиенде (2005)

Художникът Джо Шустър, един от създателите на Супермен, признава, че взаимства позата на любимия бойскаут на Америка от изпълнението на Дъглас Феърбанкс в „Знакът на Зоро“ (1920). Батман също възприема много от приключенските филми от онова време, като този специално е цитиран като вдъхновение. Маскираният благородник от испански произход и отмъстител Зоро също е кръстен на животно, но в случая това е лисицата. Появява се за първи път през 1919 г. в писанията на Джонстън Маккъли, полицейски репортер и любител на историята. Едно от последните му превъплъщения е в едноименния роман на Исабел Алиенде, който този път се опитва да проследи живота на Диего де ла Вега преди да стане Зоро, както и някои исторически събития. Подобно на Батман, идалгото носи черно, има плащ и маска, и защитава бедните и онеправданите от престъпници.

в сайта на издателствотофилм (1920)

Advertisements

6 thoughts on “Четиво за фенове на Батман и Супермен

    • И аз така направих 🙂 Дано пък и на български се преведат някой ден! Хубавото на старите книги (и филми) е, че може да ги намериш свободно в интернет, ако четеш в оригинал.

      • И на английски е добре. То ако дадено произведение е достатъчно привлекателно, бих научил и чужд език за да се насладя.

      • Съгласна! Примерно ако съдя по филмите за The Scarlet Pimpernel („Аленото огнивче“), трябва да е много забавна книга; там трябва да разказват повече и за другите членове на лигата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s