Българска поезия (детска)

Дъщерята на поета експресионист Гео Милев, Леда Милева (1920 — 2013) е родена в София. Среща съпруга си Николай Попов в Американския колеж, а после учи в Юридическия факултет на СУ. Преди това е завършила института за детски учителки, а след Втората световна война се занимава с култура, насочена към деца и юноши както в печатната преса, така и в радиото. Издала е повече от 30 стихосбирки, но също превежда поезия от английски, руски и френски, като обръща специално внимание на чернокожи автори от Африка и Америка. През 60-те работи като генерален директор на Българската телевизия. През 70-те бива посланик на ЮНЕСКО, като се занимава активно с дейности, свързани с организацията в качеството си на постоянен представител на България в седалището в Париж. През 80-те създава списанието за чуждестранна литература „Панорама“, на което известно време е редактор, но участва и в политическия живот. Дълги години е председател на българския ПЕН клуб и Съюза на преводачите в България. Включена е в почетния списък „Ханс Кристиян Андерсен“ на Международния съвет по детската книга. Умира от рак на рождения си ден.

Зайченцето бяло
цял ден си играло
в близката горичка
със една сърничка.

Вече се стъмнило,
слънцето се скрило.
Зайчето разбрало,
че е закъсняло.

Истинското име на Калина Малина (1898–1979) е Райна Иванова Радева-Митова, най- голямото дете на учител, който се мести често заради смелите си хрумвания. Докато той експериментира с частни забавачници или приют за „празноскитащи младежи“, дъщеря му измисля гатанки и истории, за да се грижи и да забавлява многолюдното домочадие. Поради обясними причини, семейството няма средства и Калина Малина е принудена да прекъсне обучението си в Историко-филологическия факултет на СУ и започва да работи като учителка. Няколко години по- късно завършва Висшия педагогически институт в София и се омъжва за литературния критик Димитър Митов. Калина Малина е автор на повече от 50 произведения сред които първия български детски роман „Златно сърце“ (1929). Кое българско семейство няма нейните „Майчини песни“? На нейно име има учредена награда.

Огънче поиска дядо за лулата,
скочих, но се спънах и разлях чорбата.

Скрих се чак в мазето да не ми се карат.
Стъпих там в котлето с прясната извара.

Гранд-дамата на българската литература Елисавета Багряна (1893 – 1991) е родена в чиновническо семейство. Учи славянска филология в Софийския университет, като по същото време се запознава с писатели като Константинов, Дебелянов и Йовков. След завършването си става учителка в провинцията. Първата й издадена книга „Вечната и святата“ (1927) ще се свързва неизменно с името й, както и с образа на българската жена. Творчеството й е преведено на 30 езика и е номинирана за Нобелова награда трикратно. Освен интересен литературен живот, Лиза води и разгорещен частен живот, като най- спорно е съперничеството й с Дора Габе.

Тази пъстра мартеничка
баба ми я върза —
за да съм кат лястовичка
пъргава и бърза.

Още: Галина Златина

Алтернативи: Дядо Пънч, Васил Златарев, Асен Босев

Advertisements

One thought on “Българска поезия (детска)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s