Топ 10 прочетени книги за 2015 г.

Както миналата година, ето книгите, които бих препоръчала на основа на прочетеното през изминалата година:

1.“Безсмъртната Хенриета Лакс“ от Ребека Склут

Винаги си личи, когато някой пише с мисъл за читателя. Ребека Склут разглежда темата, с която се е заела от различни ъгли, движи се напред и назад във времето, излага възгледите на хора от най- различни социални кръгове без и за миг да допусне каквото и да било объркване. Историята на невероятните свойства на раковите клетки Хела е само по себе си удивителна от научна гледна точка, но освен да говори с учени, авторката излага личната история на семейството като така отваря дискусията за морални и дори политически въпроси, свързани със здравеопазването. Не само завладяваща и обогатяваща общата ви култура книга, но и удоволствие за четене въпреки сериозните и тежки теми.

2.“Създадена от дим и кост“ от Лейни Тейлър

Прекрасно описание на Прага с уличните изпълнители и симпатични капанчета, приказен свят на сатири и ангели и реалистично приятелство- има много за харесване във фантастичната полу- приказка на Лейни Тейлър, особено за по- визуално-ориентирания читател. За жалост тя прави често срещана грешка: книгата не е завършена, не е самостоятелно произведение, а подготовка за истинското действие. Затова, ако започнете да четете, се уверете, че имате другите две части под ръка.

3.“Нещо чака…сред дърветата“ от Тана Френч

Изпълнен с мистерии трилър, осеян с психологически пъзели и травми от миналото. Партньори от отдавна, детективите от дъблинския отряд Роб и Каси се заемат да разследват убийство, което много прилича на друго, извършено преди двадесет години. Тана Френч ясно предава деня, който започва с цигара и кафе, съсипващото влияние на работохолизма и как личните особености влияят на работата. Книгата е част от поредица, посветена на, както може да се досетите, дъблинския отдел по убийствата, но за жалост е единствената преведена на български.

4.“Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи“ от Мери Ан Шафър и Ани Бароуз

В „Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи“ няма нищо изненадващо, но точно там се крие силата му. Всичко в този епистоларен роман се върти около непринудената и нетърпяща възражения английска писателка Джулиет, която започва да си разменя писма със симпатичните обитатели на островно градче след Втората световна война. Послание на надежда и разбиране въпреки зверствата и лишенията на войната описва духа на книгата. Тя е написана от дуо от леля и племенница, а тъжното е, че Мери Ан Шафър не доживява да види единственото си произведение издадено, но за наш късмет ние сме още тук.

5.“Север и Юг“ от Елизабет Гаскел

Невероятен роман, който може да се разглежда през множество призми. Може да го четете като предупреждение за опасностите на несправедливото отношение към подчинените, в случая насред Индустриалната революция; като изучаване на характера и като предупреждение за разликата във възприемането на едно и също поведение в зависимост от положението в обществото на човека, който го показва. Може да го четете и като любовна история или като установяване на влиянието и нишките, които свързват родителите с децата им. Може да го четете и като изследване на въздействието на околната среда и обществото, с което се събираме, на светогледа ни. Накратко този роман е съкровище.

6. „Правдата на Торен“ от Ан Леки

Тази книга, част от трилогия, която обра всички награди за фантастика, ще ви обърка мозъка в най- добрия смисъл на думата. Не й липсва нито екшън, нито интрига. Но двете най- интерсни теми, които разглежда се отнасят за политиката на галактическа империя, и дали изкуствен интелект може да се привързва. Едно от най- забележителните неща е употребата на местоименията, защото става въпрос за раси, които не винаги правят разлика между половете. Другото е „моралната дилема“ на управляващите, за която няма да кажа повече, защото е доста грандиозна и възхитителна!

7. „Джейн Еър“ от Шарлот Бронте

Историята на дребното, но издържливо дете, което не отстъпва достойнството си за сметка на удобството и любовта, е добре позната на всички. Не очаквах обаче майсторството, с което пише Шарлот Бронте. Прозата й е едновременно изчистена и поетична. Трезвата преценка побеждава пречките, а Джейн не прави компромис със свободата и съвестта си. Краят може би не е толкова розов, ако го погледнем обективно, но отговаря на същността на двама влюбени. Сега разбирам по- добре защо тази класика е толкова любима.

8. „Аз съм Малала“ от Малала Юсуфзай и Кристина Лам

Малката Малала обичала училището, което ръководел баща й, но влиятелни хора се опитват да го затворят. Тя ни разказва своята история включително за своите приятелки, любимите си детски сериали, но също и какви са талибаните и как са се превърнали в противници на училищата, как се променят настроенията в Пакистан и защо хората дават злато и последните си пари на радио водещ. Ако искате да научите повече за живота на обикновените хора в мюсюлманските страни, горещо препоръчвам тази книга.

9. „Елинор и Парк“ от Рейнбоу Роуъл

Първата любов не е перфектна. А тази на странно- изглеждащата Елинор и отличния ученик Парк не е съвсем безоблачна. Ако искате да си припомните неловкостта и нежността, която съпътства влюбването, прочетете книгата на Рейнбоу Роуъл, но знайте че тя не се свени от сериозни теми като бедност, домашно насилие и тормоз. Действието се развива през 80-те години, когато няма мобилни телефони, но пък има нелоша музика.

10. „Другоземец“ от Диана Габалдон

Мед. сестрата от Втората световна война Клер Рандъл попада в портал, който я връща двеста години назад и както може да се очаква английските войници и шотландските кланови водачи сред които попада не са от най- гостоприемните. Благодарение на познанията си за билките и медицината тя успява да си спечели уважение, но неприятностите тепърва предстоят. Има доста сексуално съдържание, но си заслужава да се прочете заради занимателната интрига и мистерията.

Интересна година, в която четох няколко книги, където кораби са за главни герои, като например „Крес“ на Мариса Майер. Приятна изненада бяха българските книги, които четох: увлекателната „Войната на буквите“ на Людмила Филипова и чудатата „Невероятната Марта“ на Величка Настрадинова. Малко се разочаровах от книгите за възрастни на Дж. К. Роулинг; там тя се показва като черноглед автор с както сюжетни, така и социални проблеми. Друга перспектива предоставят Али Смит („Момче или момиче“), която говори за различната сексуалност, Джумпа Лахири („Името“), която разглежда опита на имигрантите, и Джийн Рис („Безкрайното Саргасово море“)- на жената в колониалните страни.

Топ 10 прочетени книги за 2014 г.

Advertisements

2 thoughts on “Топ 10 прочетени книги за 2015 г.

  1. […] Още: Рейчъл Карсън („Тиха пролет„), Даян Фоси („Горили в мъглата“), Ейми Стюарт („Пияният ботанист“), Лори Гарет („Идващата чума„), Лин Маргулис („Микрокосмос“), Дебора Блум („Наръчник на отровителя“), Силвия Насар („Красив ум“), Еула Бис („За имунитета“), Сюзан Кейн („Тихите„), Наоми Клайн („Шоковата доктрина“), Шерил Сандбърг („Реши се„), Ребека Склут („Безсмъртният живот на Хенриета Лакс„) […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s