Фантастични писателки

Родена в Калифорния, Маргарет Линдхолм още десетгодишна се премества в дивата и снежна Аляска, която много й допада. На 18 се омъжва, заради което често се местят с четирите й деца. Започва да пише за местните вестници, както и за списания за деца под името Меган Линдхолм. От разкази за деца се прехвърля на фентъзи разкази и повести, с които неколкократно печели наградата Небюла. Първият роман, който публикува под псевдонима Робин Хоб (р. 1952) е първата част от поредицата Придворният убиец- „Тайните на занаята“ (1995). Действието на последната й трилогия се развива в същия свят, но се фокусира повече върху шута. Друга нейна поредица е Сага за живите кораби, разказваща за стария търговски род Вестрит. Някои автори, които са повлияли на писането й са Киплинг, Толкин, Артър Конан Дойл и Робърт Хайнлайн. Джордж Р.Р. Мартин казва за книгите й, че са „като диаманти в море от цирконий“. Орсън Скот Кард пък смята, че са наложили модерния стандарт в сериозния фентъзи роман. Все още пише и разкази, но името Робин Хоб е запазено за фантастичните романи.

Домът са хората. Не място. Ако се върнем там, след като хората са си отишли, тогава всичко, което може да видим, е това, което не е вече там.

Утре ви дължи сбора на вашите вчера. Не повече от това. И не по-малко.

Американката Ан Бишъп (р. 1955) започва писателската си кариера с разкази. Най- известна е с поредицата „Черните скъпоценности“. Първата книга „Дъщерята на кръвта“ (1998) разказва за млада, но мощна кралица- вещица, която трябва да лавира политически заговори; може да разчита само на закрилата на върховния лорд на Ада и сина му, с когото не се разбират. Сериите, посветени на „Тир Алаин“ проследяват изчезващ род на феи. В поредицата „Ефемера“ пък отегчен инкуб, наследник на сукуби и вълшебници, трябва да се бори срещу демони, които искат да разрушат света му. Последната й поредица „Другите“ (2013-) разказва за пророчицата Мег Корбин, която за да избяга от преследвачите си наема шейпшифтър, който трябва да прецени дали риска си заслужава войната между човеци и други. Книгите на Ан са описвани като долнопробни, лигави и феминистки, но не и скучни.

Знаем как завършва на практика преди да започне. Ето защо историите ни харесват. Те ни дават яснотата и простотата, която липсва на истинските ни животи.

Една жена с образование може да е в състояние да прекара повече време в седене на стол, вместо да лежи по гръб. Едно солидно предимство, си мисля.

Американката Марион Зимър Брадли (1930 – 1999) пише фентъзи, историческа и научна фантастика. Най- известните й книги са от поредицата „Мъглите на Авалон“, която подема легендата за крал Артур, но от гледната точка на Гуинивър и магьосница Моргана. Други нейни романи, които се радват на успех са тези от „Дарковърския“ цикъл, които въпреки че се развиват през хилядолетия описват една далечна планета- колония, която се е отделила от Земята, но е запазила следи от келтската и испански култури. Марион печели престиж като редактор на антологиите „Меч и магьосница“, които насърчават млади писатели. Личният й живот е по- спорен. Част е от лесбийска група, както и от езическа религиозна организация. Обвинена е, че е знаела за сексуалния тормоз, упражняван от втория й съпруг.

Остани вярно на себе си, дете. Ако познаваш собственото си сърце, винаги ще имаш един приятел, който не лъже.

Магията е въпрос на фокусиране на дисциплинирана воля. Но понякога волята трябва да бъде изоставена. Тайната се крие в това да знаеш кога да упражниш контрол, и кога да се откажеш.

Още: Робин Маккинли, Емма Бул, Лорел ХамилтънТанит Лий, Елизабет БеърНанси Крес

Алтернативи: Джордж Р.Р. Мартин, Джо Абъркромби, Роджър Зелазни

Advertisements

One thought on “Фантастични писателки

  1. […] Още: Марион Зимър Брадли („Мъглите на Авалон“), Урсула Легуин („Землемория“), Елизабет Костова („Историкът“), Стефани Майър („Скитница“), Ан Маккафри („Ездачите на Перн“), Робин Хоб („Придворният убиец“, „Шутът и убиецът“) […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s