Романтични трилъри

Британката Уна-Мери Паркър (р. 1930) се движи из средите на кралските семейства, дори е техен биограф. Братовчедка й е съпругата на принц Чарлз- Камила. А през 50-те Уна се омъжва за Арчи Паркър, фотограф отговорен за портрети на кралицата, от когото има две деца. Самата тя работи като журналист до развода им. Дебютният й роман „Богатства“ (1987) веднага предизвиква сензация, тъй като подобно на другите й книги е вдъхновен от истинския живот сред богатите и известните. В тях става дума за бляскави героини, които се борят за успех в областта на модата и изкуствата, както и за любов. На завиден успех се радва поредица й за сестрите Гренвил, а някои от самостоятелните й романи са „Под контрол“ (1996) и „Предадено доверие“ (1999).

Искаше й се да може да измисли някой бърз, умен и духовит отговор, но сякаш бе онемяла. Нищо в живота й досега не бе я подготвило за злобата на коктейлите, където алкохолът отприщваше нападките на жените, а мъжете я гледаха като обект за флирт.

Американката Барбара Делински (р. 1945) има образование по психология, което я влече към благотворителни и социални дейност. Някои от каузите, които са я вълнували са предотвратяване на насилието срещу децата и рак, от какъвто умира майка й и от който тя страда по- късно. Известно време работи като фотограф, но осъзнава, че борави по- добре с думите. Започва да пише докато се възстановява след раждането на близнаците си, след като прочита статия за три писателки. Първата си книга „Surrender by Moonlight” (1981) завършва едва за три месеца. В началото на кариерата си пише под псевдоними (Бони Дрейк, Били Дъглас), но на български всичко е издадено под името Барбара Делински. Твърди, че пише за емоционалните кризи, които се случват на обикновени хора. Освен самостоятелни романи и поредици, често издава сборници с новели заедно с други писатели като Джейн Ан Кренц например.

Дъждът не направи нещата объркани. Хората направиха това съвсем сами.

Изборите са лесни, когато нямаш нищо за губене.

Американката Джейн Ан Кренц (р. 1948) работи под мнооожество псевдоними. Въоръжена с историческо образование, тя решава да преследва интереса си към библиотекарската дейност. Там среща бъдещия си съпруг, който по- късно ще работи като инженер в НАСА. Първият й роман се нарича „Нежният пират“ (1980). Тя има строго разграничени персони съответстващи на строг график: Джейн Ан Кренц за съвременния трилър (през януари), Аманда Куик за историческия трилър (през април), и Джейн Касъл (през август) за футуристичния паранормален трилър. Една от най- четените й книги е „Горещи следи“ (Running Hot, 2008) от поредицата Обществото на Аркейн, в което са намесени алхимици, семейни проклятия и престъпници-екстрасенси.

Жанрът любовни романи е единственият жанр, където на читателите са им гарантирани романи, които поставят героинята в центъра на историята. Това са книги, които празнуват героичните добродетели и ценности на жените: смелост, чест, решимост и вяра в лечебната сила на любовта.

Действайте сякаш всичко е под контрол, особено когато знаете, че не е вярно. Умът ви ще се проясни и ще можете да видите възможностите, които са забулени от хаос.

Алтернативи: Илона Андрюс, Уинстън Греъм, Пат Конрой

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s