Южнячки на гости на имението Боуен

Англо- ирландката Елизабет Боуен (1899-1973) е от този тип писатели, които имат умението да привличат в кръга си популярни и талантливи съвременници- хора като Вирджиния Улф, Айрис Мърдок, Греъм Грийм и писателките по- долу. Родена е в Дъблин, тя по- късно прекарва летата си в Bowen’s Court, имението на родителите й в ирландско градче. Отгледана е от лелите си. Първо опитва късмета си в училище по изкуствата, но решава, че писането е силната й страна. Движи се в кръга Блумсбъри, а първия си сборник с разкази „Срещи“ (1923) публикува с помощта на писателката Роуз Маколи. Омъжва се през 1923 г., но въпреки безпроблемния брак има множество афери, една от които, с канадски дипломат, продължава 30 години. Премества се в Оксфорд, където пише романите „Последният септември“ (1929) и „Към Севера“ (1932). Други нейни книги са „Къщата в Париж“ (1935) и „Смъртта на сърцето“ (1938). След бомбардировките над Лондон пише „Жегата на деня“ (1949), която се счита, че перфектно улавя атмосферата на мига. През 1952 г. след пенсионирането на съпруга й се премества в Боуен’с корт, който за жалост се налага да продаде няколко години по- късно за да бъде разрушен. Там я посещават много писатели, историци и други интелектуалци и артисти. Последният й роман „Ева Траут“ (1968) попада в краткия списък на наградата Букър.

Но за да бъдеш съвсем себе си, трябва първо да пропилееш малко време.

Никога да не лъжеш е все едни да нямаш ключалка на вратата, никога не си изцяло сам.

Американката Юдора Уелти (1909 – 2001) израства с двама братя. Майка й, която е учителка, й вдъхва любовта към четенето, а баща й- към фотографията. Учи литература и реклама, но завършва в разгара на Голямата депресия. Не намира работа в Ню Йорк и се завръща в родния Джаксън, Мисисипи, където се занимава с журналистика, като по това време документира живота в южняшките градчета със снимки и кратки разкази. Междувременно провежда книжен клуб в дома си. След няколко разказа в списания публикува първия си сборник „Завеса от зелено“ (1941), чието предисловие е написано от ментора й Катрин Ан Портър. Така става литературен рецензент в Ню Йорк Таймс. Печели стипендията Гугенхайм, което й позволява да пътува из Европа. С романа „Дъщерята на оптимиста“ (1972) печели наградата Пулицър на следващата година. Еудора пише главно разкази, но има още няколко романа и новели между които „Сърцето на Пондър“ и „Изгубени битки“ (1970).

Аз съм писател, който идва от един спокоен живот. Спокойният живот може да бъде и доста смел живот. Защото всяка голямата смелост започва отвътре.

Ние сме разбивачите на собствените си сърца.

Крехкото здраве на американката Карсън Маккълърс (1917 – 1967) прекратява музикалната й кариера, както прекъсва един от престоите й в Ню Йорк, където е учила творческо писане. В родния си град Кълъмбъс, Джорджия работи като репортер или преподава музика. Омъжва се за бивш войник от близката база, с който се местят в различни щати, евентуално се развеждат и пак се женят преди самоубийството му. Първият й роман „Сърцето е самотен ловец“ (1940) става бестселър, а през 1968 г. е екранизиран с Алън Аркин. Следващият „Отражения в златисто око“ (1941) разказва за убийство във форт. За филма в главни роли се превъплащават Марлон Брандо и Елизабет Тейлър. На български „Сватбарката“ (1946) е част от юношеската поредица на издаталство „Отечество“. Следват сборници с разкази, три романа и пиеса по един от тях. Жанрът, в който пише често е наричан южна готика.

След музиката, бирата беше най- доброто.

Разкъсвани сме между носталгията по познатото и стремежа към чуждото и странното. Доста често, ни липсват най- вече местата, които никога не сме познали.

Още: Вирджиния Улф, Айрис Мърдок

Алтернативи: Греъм Грийн

One thought on “Южнячки на гости на имението Боуен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s