Писателки на любовни романи

Американката Даниел Стийл (р. 1947) е най- продаваният жив автор днес с 800 милиона копия от романите й и може би най- богатата писателка в света. Дете на избягал евреин от Германия и дъщеря на португалски димпломат, нищо чудно, че Даниел е родена в Ню Йорк. Детството си прекарва във Франция, но след раздялата на родителите си постоянно пътува между САЩ и Европа. В университета учи дизайн, а междувременно написва първия си ръкопис. След раждането на първата си дъщеря, започва да работи в пиар агенция. Първият й публикуван роман се казва „Завръщане у дома“ (1972). След това се развежда, за да се омъжи за (бивш) затворник. Връзката, разбира се, завършва зле, но дава материал за следващите й книги. Следват трети, а после и четвърти съпруг, от когото Даниел има съответно едно (по- късно сина й Никалъс, вокалист на пънк банда, умира от свръхдоза) и пет деца. Това я вдъхновява да пише детски книжки, най- популярна от които е поредицата „Макс и Марта“. Петият й съпруг е финансист от Силициевата долина. Година след развода, отваря арт галерия в Сан Франциско. Сега е затворена, но Даниел се изявява като куратор веднъж или два пъти годишно. Друга тема от интерес е душевното здраве. Това личи и в романите, които въпреки че са любовни и преувеличени, се занимават също със сериозни теми като смърт и семейни кризи. Повече от двадесет от книгите й са екранизирани. Най- четените й са „Дар“ (1986), „Белезите на времето“ (2003) и „Сестри“ (2007).

Може би на някои хора просто не им е писано да останат сред нас за дълго. Може би те просто преминават през живота ни… Може би изпълняват предназначението си на тази земя по-бързо от всички нас. Не им е необходимо да живеят сто години, за да изпълнят всичките си земни дела. Те се справят изключително бързо… сякаш… […]— Някои хора сякаш се появяват в живота ни само за да ни донесат нещо — дар, благословия, урок, който трябва да научим… Идват при нас с точно определена цел.

Понякога, ако не сте сигурни за нещо, просто трябва да скочите от моста и да оставите крилата си да порастат по пътя надолу.

Тексаската Сандра Браун (р. 1948) е най- голямата от пет дъщери. За кратко учи английска филология, но напуска за да се омъжи. Следва поредица от разнообразни работи: модел, синоптик и говорител. Първият си роман „Кажи, че ме обичаш” (1981) издава под един от няколкото псевдонима, които използва. Първоначално черпи вдъхновение от вестниците и телевизията, и дори публикува няколко любовни романа в серията „Арлекин“. Постепенно се отдалечава от по- безгрижните и разхвърляни книги, като така печели вниманието на критиците. Написала е повече от 70 исторически, класически любовни романи и трилъри, сред които Алибито (1999), Рикошет (2006) и Смъртоносно (2011). Заедно със съпруга си, Сандра е основател на награда за млади писатели.

Отнема много по-малко смелост да се вкопчиш в миналото, отколкото да посрещнеш бъдещето.

Дори ако знаех, че краят е тъжен, не бих се лишил от красотата на тази история.

Не изпадам в паника, освен ако не е наложително. Хаби се енергия.

Пак американка, пишеща романтични трилъри, Нора Робъртс (р. 1950) също присъства редовно в списъка на Форбс за най- богати писатели. За разлика от предишните две писателки, които се придържат към самостоятелните романи, Нора издава предимно поредици. Под перото й са излезли повече от 200 книги. Дебютният си роман „Ирландско сърце“ (1981) започва да пише, когато е затрупана вкъщи по време на снежна буря. Едни от най- популярните й поредици са „Родена в“, начело с „Родена в пламък“ (1994); „В градината“, първата част от които е „Синя далия“ (2004) ; и „Сватбена агенция“, която започва с „Видение в бяло“ (2009). От 1994 г. под псевдонима Дж. Д. Роб пише серията „В смъртта„. Казват, че романите й се отличават с добро познаване на мъжката психика. И нищо чудно, тъй като Нора израства сред четирима братя, омъжва се млада и има двама сина. Вторият й съпруг е дърводелец, с когото се запознава, когато има нужда от етажерки; в последствие, двамата отварят книжарница и пътуват по света.

Магията съществува. Кой може да се съмнявам в това, когато има дъги и диви цветя, музиката на вятъра и тишината на звездите? Всеки, който е обичал е бил докоснат от магията. Това е толкова проста и толкова необикновена част от живота, който живеем.

Може да поправите всичко друго освен празна страница.

Още: Джанет Дейли

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s