Топ 10 прочетени книги за 2014 г.

С наближаването на края на годината идва време за равносметка. По- долу съм подбрала някои от книгите, които прочетох наскоро и ми направиха впечатление. Без определен ред, заглавията, които бих ви препоръчала да потърсите:

1. „Крузо в Англия“ на Елизабет Бишъп

Не съм голям фен или познавач на поезията, но стиховете на Елизабет Бишъп ми допаднаха много. Въпреки разнообразието им- от причудливи, до природни, до ежедневни, от тях винаги струи спокойствие и приемане на живота в цялото му разнообразие и невероятност.

2. „Тайният живот на пчелите“ на Сю Монк Кид

През 60-те години в Северна Каролина, младо момиче е измъчвано от спомени за трагичната смърт на майка си. Баща й е гневен тип, а бавачката й гордо се отправя да се регистрира да гласува за пръв път. В следствие на поредица събития, Лили се среща с три чернокожи пчеларки, които почитат черната Мадона и имат да я научат на важни уроци. Американска класика за юноши.

3. „Жестокото присъствие на времето“ на Дженифън Игън

Необикновена книга, не само защото обхваща голям отрязък от време и съдби, но и поради експериментите с формата: цяла глава от книгата е предаване на случки чрез презентация. Заслужава да се прочете също и защото показва, че какъв си бил през една част от живота не определя дали ще намериш щастие или не. Представлява и поглед към музикалната индустрия. Трудно е да се опише, но си заслужава. Носи на Дженифън Игън наградата „Пулицър“за 2011 г.

4. „Имаго“ на Радостина Атанасова

Перфектен изказ, лъкатушеща история, която все пак води до изненадващ, но задоволитен край. А Радостина Атанасова е една от българските писателки, които са най- интересни за проследяване. Сюжетът е труден за обяснение, но действието се развива в Испания, където група приятели се готвят да пътуват до крайбрежната ивица. Научаваме и за хората, които ги чакат с нетърпение в родните им страни.

5. „Стефани Плъм или г-ца 10%“ на Джанет Еванович

Нещо по- леко: поредицата за събирачката по гаранции с шантаво семейство и объркан любовен живот от Ню Джърси- Стефани Плъм има вече повече от двадесет томчета. Факт, който прави авторката й Джанет Еванович една от най- богатите в света. Неусложнена проза и много смях.

6. „Стъкленият похлупак“ на Силвия Плат

Въздействащ език и актуалната тема за безсмислието на работата в днешно време. Героинята на Силвия Плат е млада жена, която получава възможност за стаж в известно модно списание. Показва сложността на взаимоотношенията с другите в потискащо и хаотично общество.

7. „Да остана ли?“ на Гейл Форман

Виолончелистката Миа има доста щастлив живот с прекрасно семейство, страхотно гадже и перспективна кариера. Докато една катастрофа не й отнема част от всичко това и не я кара да преосмисли за какво си заслужава да се живее. Личи си любовта Гейл Форман към музиката, като накрая дори са изброени всички споменати песни, за да може да си ги слушаш наспокойствие. Най- кратката книга от този списък.

8. „Под мрежата“ на Айрис Мърдок

Безделният, но симпатичен писател Джак Донахю си мисли, че познава хората, а те все го изненадват. Затова ще му се наложи да преосмисли какво означават любовта и приятелството след серия от разни недоразумения, съвпадения и приключения. Първи роман на Айрис Мърдок, но считан за една от важните британски книги на двадесети век. Бавен старт, но за по- търпеливия читател, мисля че отплатата е подобаваща.

9. „Момичетата със скромни средства“ на Мюриъл Спарк

Как живеят момичетата в лондонски пансион около края на Втората световна война. Какви са проблемите им с мъжете, ограничените купони за дрехи и други стоки от първа необходимост и бомбандировките. Може ли един мъж да е влюбен във всички тях. Личи любовта на Мюриъл Спарк към поезията. След прочита на няколко книги няма как да не ви се прииска да сте си най- добри приятелки с авторката им.

10. „Мисис Далауей“ на Вирджиния Улф

Писането на Вирджиния Улф има качество подобно на вода. То се движи плавно от една тема или персонаж към друг. Забележително е как създава пълнокръвна картина на лондонските улици и тълпи, тръгвайки от едно тривиално събитие. Все пак бих препоръчала да започнете от есеистичните й текстове, въпреки че разбира се това е една от най- известните й книги.

Някои от другите прочетени книги, които едвам не влязоха е класацията са: прозаично- магичната „Страстта“ на Джанет Уинтерстън, „Шоколад“ на Джоан Харис, която прекрасно се бори с предразсъдъците, „Няколко зелени листа“ на Барбара Пим, която е рядко срещано представяне на света от чисто женска гледна точка (жалко, че това е единственият й преведен на български роман), тухлата „Тайната история“ на Дона Тарт, и съкрушителните „Богът на дребните неща“ на Арундати Рой и „Стая“ на Ема Донахю.

Топ 10 прочетени книги за 2015 г.

Advertisements

One thought on “Топ 10 прочетени книги за 2014 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s