Детско четиво | Средата на века

Австралийката Памела Травърз (1899 – 1996), родена като Хелен Линдън Гоф, е известна актриса, журналистка и романистка. Писателят П.Л. Травърз е известен най- вече с поредицата за магичната бавачка „Мери Попинз“ (1934). Следващи части са „Мери Попинз се завръща“ (1935), „Мери Попинс отваря вратата“ (1944), „Мери Попинз в парка“ (1952), „Мери Попинз от улица Черешово дърво“ (1982) и т.н. Историята е екранизирана от компанията на Уолт Дисни, а главната роля изпълнява Джули Андрюс. Как се създава такъв филм с много музика, анимация и трикове, разказва скорошния филм „Спасяването на Мистър Банкс„.

Аз не трябва да се чудя, щом вие не сте се чудили твърде много!

Естър Форбс (1891 –1967) дължи любовта си към историята на семейството си, чиито корени в Америка стигат чак до седемнадесети век. „Джони Тримейн“ (1943) разказва за млад чирак златар, който живее Бостън през  1775 г., точно преди избухването на Американската революция.

Даваме всичко, което имаме, животи, собственост, сигурност, умения…бием се, умираме, за нещо просто. Само един мъж може да се изправи срещу това.

Бети Смит (1896 – 1972), псевдоним на Софина Елизабет Венер, се ражда в емигрантско немско семейство. Омъжва се за момче от нейния квартал, след което двамата се преместват в Ан Арбър, където той учи право, а тя отглежда двете им дъщери. Има шанс да посещава курсове, но такa и не завършва. В същата година, когато се омъжва повтoрно издава и първия си роман. „Едно дърво расте в Бруклин“ (1943) разказва за порастването на чувствителното и идеалистично младо момиче Франси Нолан в началото на двадесети век. Тя има подкрепящо и любящо семейството, но е заобиколена от беднота и грозота. Издава и други романи: „Утре ще е по- добре“ (1947), „Маги Сега“ (1958) и „Радост сутрин“ (1963), но получава похвали главно за работата си като драматург.

О, магичен час, когато детето за пръв път разбира, че може да чете печатните думи.

Родом от щата Алабама Харпър Ли (р. 1926) написва една- единствена книга „Да убиеш присмехулник“ (1960), с която печели Пулицър и сърцата на американските читатели. Романът разказва за Скаут, чийто баща защитава избягал роб. Екранизирана е с участието на Грегъри Пек. Позната като Нел, писателката е съседка и съученичка на Труман Капоти, като по- късно дори му помага за написването на трилъра „Хладнокръвно“. Подобно на баща си, избира адвокатската кариера. В университета става редактор на тяхното хумористично списание Ramma-Jamma, но не завършва. Вместо това работи в авиолиниите. Днес живее скромно, далеч от медийното внимание.

И докато в този миг не се изплаших, че ще ми забранят да чета, аз не обичах да чета. Както не се обича дишането.

Алтернативи: Джеймс Матю Бари („Питър Пан“), Роалд Дал („Матилда“), Джеръм Селинджър („Спасителят в ръжта”)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s