Наследничките на Андре Нортън

Андре Нортън има голямо влияние в света на фентъзи и научно- фантастичната литература. Тя работи с и вдъхновява цяло поколение жени да пишат.

Във фентъзи романите на Мерседес Лаки (р. 1950) се срещат всякакви фантастични същества като елфи, магове, вампири и други. Повечето са ситуирани в странатата Валдемар, основана от едноименния барон след бягството му от империята. Като дете се запалва по книгите на Джеймс Шмиц („Агент от Вега“) и Андре Нортън. По- късно ще има възможност да работи заедно с идола си върху поредицата за елфи и дракони „Хрониките на войните на вълшебниците“. Понякога си сътрудничи и с втория си съпруг Лари Диксън, също романист. Отначало интересът й е подновен, когато нейн учител, също читател на фантастика, я насърчава да изучава любимите си автори. След завършване, Мерседес работи като модел на художници, в областта на компютърните науки, а накрая и като стюардеса. Също записва за малък фолк и научно-фантастичен лейбъл музика, чиито текстове са също нейно дело. Разбира се пише и разкази. Твърди, че отначало започва да пише от скука, но се пристрастява. Запознава се с Каролайн Чери на конференция за фенове.

Ако само. Това трябва да са двете най- тъжни думи на света.

Дай лице на твоя враг. Ако той е човек, не го лишавай от човешки качества. Познай го и знай защо е твой враг. Ако врагът ти е вътре в теб, разбери какво представлява и защо те е страх. Поставете лице на страха си. Когато го разбираш, и вече не е неясен и безформен, ще откриеш, че страхът ти вече не е толкова страховит.

Истината и доверието са средствата, чрез които цивилизацията държи на разстояние варварство.

Американката Каролайн Чери (р. 1942) е носителка на четири награди „Хюго“, един от най- продаваните автори на фантастика, също радващ се на одобрението на критиката. Родена в някогашното второ по големина източно пристанище (след Ню Йорк) Сейнт Луис, подобно на предшествениците си тръгва на Запад към щата Оклахома (а днес пребивава в столицата Вашингтон). Там получава бакалавърска степен по Латински език и се насочва към учителската професия, където преподава още антична история. Но има разнородни интереси като археология, инженерство, геология, пътуване, фотография и напоследък фигурно пързаляне. Продължава с разказите, които пише от 10-годишна. Дори първата си награда „Хюго“ спечелва с разказа „Касандра“ (1979). Дебютният й роман “Вратата на Иврел” (1976) я прави един от най- многообещаващите фантасти. След това печели „Хюго“ за втората част на поредицата Unionside: „Сайтин“ (1989), напрегнато надхитряне, в което блестящ млад учен, резултат на генетични манипулация, ще се опита да избегне смъртта и да разкрие какво точно се случва. В същия свят се развива може би най- известния й роман „Светът на Пел“ (Downbelow Station, 1981), първият от поредицата Фирмени войни. Повечето си книги, предимно научно-фантастични („Хрониките на Моргейн“ и т.н.), и по- малко фентъзи (серии „Русалка“, „Мечът на знанията“), пише под инициалите си К. Дж. Чери. В повече от 60-те романа на Керълайн се срещат нехарактерни теми за жанра, като например политика, икономика и социология. Има астероид, кръстен на нейно име. През 2016 г. е удостоена е с титлата Гранд Мастър.

Търговията не се отнася до стоките. Търговията се отнася до информацията. Стоките си стоят в складовете, докато информацият не ги премести.

Неизбежно е, когато част от хората се опитват да решат един проблем, да влязат в противоборство с друга част хора, които желаят да го експлоатират.

За мен най-чистото и истинско изкуство на света е научната фантастика. [x]

Израстнала с двама братя, Ан Маккафри (1926 – 2011) от малка научава да отстоява себе си. Завършва Славянска филология, работи в рекламна агенция и режисира театрални постановки. През 1950 г. се омъжва и има три деца, едно от които, Тод, впоследствие й помага в писането. Но е разочарована от нереалистичните женски образи в научно- фантастичните книги, които чете. Така че решава сама да поправи положението. Така се появяват 14-те романа от поредицата „Ездачите на Перн“ (1969). Става първата жена, която печели както наградата „Хюго“, така и „Небюла“. Първоначално публикува предимно разкази, а първият й роман Restoree излиза през 1967 г. Следват още повече от сто книги: поредиците „Свобода“, „Дуна“, „Планетата на динозаврите“ и много други. През 2005 г. е обявена за Гранд Мастър.

Не съдете, ако нямата съчувствие.

Един истински учен решава проблеми, а не се оплаква, че те са нерешими.

Добрата история е добра история, без значение кой я е написал.

Алтернативи: Айзък Азимов, Артър Кларк

Advertisements

2 thoughts on “Наследничките на Андре Нортън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s