Живота и времената на Хенри VIII

През шестнадесети век, най- после цяла Англия се обединява зад фигурата на Хенри VIII. Но това единство си има висока цена: безброй интриги, екзекуции и разбити надежди.

Англичанката Хилари Мантел (р. 1952) печели два пъти престижната награда „Букър“ с частите от поредицата за Кромуел: „Вълци“ (2009), и „Доведете труповете“ (2012), а последната „Огледалото и светлината“ се очаква през 2015 г. Обявена е за една от най- влиятелните личности за 2013 г. от вестник „Таймс“. Но този успех не идва ненадейно. Хилари пише поне от ’80-те, когато издава първия си роман Every Day is Mother’s Day (1985), и продължението Vacant Possession (1986). Други нейни романи са A Place of Greater Safety (1992), разказващ за трима от революционерите на Френската революция;  Beyond Black (2005) за харизматична ясновидка и срамежливата й асистентка; и Fludd (1989), въртяща се около мъж със същото име, които пристига в малко градче, за да го очисти от суеверието и греховете му. Писателската кариера не е първият й избор. След като завършва юриспруденция в началото на ’70-те, се насочва към гериатрията и продажбите. През 1972 г. се омъжва за геолога Джералд Макюън, с когото пътува до Ботсвана и Саудитска Арабия. За времето си прекарано там разказва във втория си мемоар Someone to Disturb (2009), предшестван от Giving Up the Ghost (2003), в който говори за религията и детството си. Скоро книгите й ще бъдат пренесени на сцената.

Отсъствието на факти плаши хората: пропастта, която отваряш, в която те изливат своите страхове, фантазии, желания.

Някои от тези неща са истина, а някои от тях- лъжи. Но всичките са добри истории.

Родена в Кения, англичанката Филипа Грегъри (р. 1954) от рано се интересува от литературата на 17 и 18 век. Най- известна е с поредицата за кралския двор на Тюдорите (2001- 2008): половин дузина книги, от които се отличава втората част „Другата Болейн“ (2001), разказваща за сестрата на Ан Болейн- Мери. Малко предистория получаваме в другата поредица „Войната на братовчедите“ (2009-), посветена на Войната на розите (1455–1487). В трилогията Wideacre пък Филипа пренася читателя в Джорджианската епоха. Казва, че когато започва роман, все едно, че половината е вече написан. Пише и книги за деца, най- вече за необикновената принцеса Флоризела, която не се ограничава в яденето, иска да отстъпи дома си на бездомните, но отказва да бъде спасена или да се омъжи за който и да било принц. Самата авторка също е загрижена за подобни проблеми и преди около двадесет години основава благотворителната организация Gardens for The Gambia, която се занимава със строене на кладенци в Африка.

– Тя ми е жена. Щом аз съм добре и на нея й е добре. Но тя не притежава нищо.

– Същото е с мен – казах аз. – Завися от благоденствието на баща си и съпруга си. Обличам се така, както подобава на тяхна дъщеря и съпруга. Но нищо от това не е мое. В този смисъл, аз съм точно толкова бедна, колкото са и вашите жени.

Лондончанката Алисън Уиър (р. 1951) е най- продаваната историчка във Великобритания. Учи история след като прочита книга за Катерина Арагонска, но работи като държавен служител. От 1972 г. е омъжена за Ранкин Уиър, от когото има момче и момиче. Първоначално пише нехудожествена литература като например „Шестте съпруги на Хенри VIII“ (1991). Дебютният й роман „Невинен предател“ (2007) разказва за лейди Джейн Грей, която е известна с това, че управлява Англия в продължение на девет дни. Освен за „Шестте съпруги на Хенри VIII“ и заобикалящата го свита, Алисън пише и за дъщеря му „Кралица Елизабет I: Кралицата дева„. По назад в миналото се връща като описва Войната на розите (1995). А нейни героини са също средновековната, красива и изключителна, кралица Елеонор Аквитанска („Елеонор Аквитанска: Живот“, 1999; „Пленената кралица“, 2009), френската принцеса Изабела Вълчицата и т.н.

Не мога да дойда с теб до края на пътуването ти, но ще отида докъдето мога.

Никога няма му дам удовлетворението да знае колко много ме е ранил и разярил. В мълчанието ми се крие силата ми.

Още: Виктория Холт („Катерина Арагонска“), Антония Фрейзър („Съпругите на Хенри VIII“)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s