Европейски кралици на криминалето

Шотландската криминална писателка Вал Макдърмид (р. 1955) е написала близо 25 романа. В дебютният й роман „Доклад за убийство“ (1987) разследването се води от журналистката лесбийка Линдзи Гордън, на която са посветени още половин дузина книги. Друга нейна героиня е Кейт Бранингам. Последно пише за психиатъра д-р Тони Хил, сътрудник на полицейския инспектор Карол Джордан: „Струна в кръвта”, „Последното изкушение”, „Чуждото страдание“, „Кървав лабиринт“ и т.н. Пише и редица самостоятелни романа: „Мястото на екзекуцията”, „Смърт в сенките”, „Далечно ехо“, „Възмездие от гроба“, „Скритият пожар“ и „Владения на мрака“. Вал е удостоена с престижния британски „Диамантен кинжал на Картие“, който се дава за цялостен принос в криминалния жанр. Популярният британски вестник Дейли Телеграф я нарича “Истинската кралица на психологическия трилър”.

Всяко общество получава престъпниците, които заслужава.

Той се намръщи, докато се мъчеше да си спомни. Беше като да гледаш слон да плете на една кука.

Французойката Фредерик Одоан-Рузо се захваща с писане, за да се отвлича от работата си като медиевист. Освен че има интерес към Средновековието, тя се занимава и с археология, и по- специално с опитомяването и културното значение на животните. Псевдонима си заема назаем от сестра си- художничката Жоел Варгас. Такава е фамилията на героинята на Ава Гарднър в „Босоногата графиня“. Двете близначки имат и брат историк, а баща им е бил сюрреалист. Според вестник „Фигаро“, Фред Варгас (р. 1957) е един от десетте най- продавани писатели във Франция. Тя е създателка на мечтателния комисар Жан-Батист Адамсберг. Той се появява най- напред в „Човекът със сините кръгове“ (1991). Други романи от поредицата са „Бягай и не бързай да се връщаш“, „Ветровете на Нептун“, „Във вечната гора“ и т.н. Нейните книги са оптимистични и дзен. Първата „Игра на любовта и смъртта“ (1986) е озаглавена по пример на пиеса на Мариво.

Един тип на тридесет и пет години да си е вкъщи някоя сряда в петнадесет и двадесет часа е осезаемо доказателство, че се е забъркал в първокласна каша.

Идеята да започне винаги е била много по-привлекателна за него, отколкото тази да продължи.

Нищото винаги е по- просто от нещото. По- тъжно също, но по- просто.

„Норвежката кралица на криминалния роман“ Карин Фосум (р. 1954) е била преди всичко професионална медицинска сестра и поет. На български са излезли първите четири книги от поредицата за инспектор Конрад Сейер: „Окото на Ева“  (1995) или още наричана „В тъмнината“, „Не поглеждай назад“ (1996), „Който се страхува от мечки…“ (1997) и „Дяволът държи свещта“ (1998). Романите й позволяват на читателя да влезе в съзнанието на аутсайдери, душевноболни и престъпници, като така изследва проблематичното разграничение между правилно и грешно.

Днес всичко трябва да е лесно и не трябва да отнема време… готови ястия. Горещ шоколад на прах и разтворимо кафе … Живеенето отнема време. Имаме нужда да си дадем един на друг време.

Докато съм погълната от фикцията, аз дърпам конците като кукловод; аз карам нещата да се случват. Това е страст и мания за цял живот.

Алтернативи: Иън Ранкин („В чужд гроб“), Алегзандър Маккол Смит („Неделният клуб по философия“), Джон льо Каре („Дама, поп, асо, шпионин“), Томас Харис („Мълчанието на агнетата“), Жан-Кристоф Гранже („Полетът на щъркелите“), Стиг Ларшон („Момичето което си играеше с огъня“)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s