Най- четените статии за писателки

1. Класическа еротична литература. Мисля, че причината за популярността на тази статия е доста ясна, но се радвам, че поне така любителите на еротиката могат да посегнат към по- качествена литература (дори наградена с Нобел), както и да се запознаят донякъде с историята й.

Писателки: Анаис Нин, Полин Реаж и Елфриде Йеленик

2. Романтичките. Не е чудно, че статията, посветена на Джейн Остин е една от най- четените, тъй като тя е може би първата писателка, която идва наум на повечето любители на книгите. Първата половина на деветнадесети век наистина е вълнуващо време, което става свидетел на дефинирането на модерния роман. Сестрите Бронте с мрачния си характер и смело писане са не по- малко важни за  развитието му от Толстой, Дикенс, Джордж Елиът или Марк Твен. А последната спомената писателка, която не беше толкова позната на българския читател- Елизабет Гаскел, се радва на нов интерес с излизането на индустриалния й роман „Север и Юг“ тази година.

Писателки: Джейн Остин, сестрите Бронте и Елизабет Гаскел

3. “Целуни ме, и ще видиш колко важна съм”. Една от любимите ми статии, посветена на най- необикновените и волеви жени на века: мислителката Симон дьо Бовоар, която с нищо не отстъпва на спътника си в живота Сартр; поетесата Силвия Плат, която има невероятна, въздействаща способност да борави с думите; и всепризнат съвременен класик на фантастиката, но слабо познат на българската публика- Маргарет Атууд (дано това се промени след като HBO се е заело да екранизира последната й трилогия MaddAddam, начело с режисьора на „Ной“ Дарън Арановски).

Писателки: Симон дьо Бовоар, Силвия Плат и Маргарет Атууд

4. Магически реализъм. Необикновен жанр, за който за жалост не се пише толкова, вероятно защото се възприема като второстепенен, тъй като повечето писатели, които са се посветили на него са от страните от Латинска Америка или Индия и/или жени. Но именно затова те способни да пишат книги, в които се съчетава болезнената реалност със магията, хладния западен разум със чувствата и интуицията, характерни за по- източен темперамент, ин и ян.

Писателки: Изабел Алиенде, Лаура Ескивел и Джоан Харис

5. Исторически любовни епоси. В много страници тези писателки са пресъздали историята („Отнесени от вихъра“) и особеностите на обществото („Вечната Амбър“, „Птиците умират сами“) чрез сблъсъка му с трудна и/или непозволена любов, която от край време е била последната пречка и предизвикателство пред изграждането на живот, какъвто човек би желал за себе си. А и да задържиш вниманието на читателя за толкова дълго не е никак лесно, така че можем да кажем само едно- майсторки.

Писателки: Маргарет Мичъл, Катлийн Уиндзор и Колийн Маккълоу

6. Гранд дамите на научната фантастика и фентъзито. Тези писателки не са намерили себе си отразени във фантастичните книги, които са чели, затова са се заели да поправят това положение. Оттогава са вдъхновили поколения както писатели, така и читатели. Отново не са много познати в родината ни, освен може би Урсула Ле Гуин, но са задължителни за всеки фен на фантастиката.

Писателки: Урсула Ле Гуин, Андре Нортън и Джоана Ръс

7. Майсторки на разказа. Разказът обикновено остава настрана от мейнстрийм литературата, но и тази форма не е лесна за овладяване. Може би сега след като Алис Мънро спечели Нобеловата награда ще получи повече признание. Една от първите статии в този блог.

Писателки: Дороти Паркър, Фланъри О’Конър и Алис Мънро

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s