Чиклит, също литература

Чиклит (от chick=“мацка“ и lit, съкратено от литература) е един от най- новите жанрове в литературата. Тъй като се радва на голяма популярност, доста писател(к)и се опитват да пробият в областта. Така че не е чудно, че качеството не винаги е на ниво, подобно на това при друга булевардната литература (кримки, любовните и донякъде фантастичните романи).

Наред с Хелън Филдинг, една от основателките на чиклит жанра, Джейн Грийн (р. 1968) пише с мъдрост и топлота за нетипични героини с всички проблеми, които съпътстват вътрешното израстване. А самата тя не е, както би могло да се очаква, необвързано момиче, което търси любовта, а майка на шест деца. Така че често й се налага да готви за много. Някои свои рецепти споделя в книгата Promises to Keep (2010). Първоначално пише за британския „Дейли Експрес“, но от 1996 г. напуска и се отдава на писателството. Един от ранните й роман „Джемайма“ (1998) разказва за пухкава и мила героиня в корпоративния свят. „Флиртове“ проследява живота на три приятелки, които си задават въпроси за майчинството. А в „Мъж без задръжки“ нюйоркско момиче се премества на по- спокойно място, където ще трябва да реши как да постъпи с често и подозрително отсъстващия си съпруг. Последният й, петнадесети роман е озаглавен Tempting Fate (2014). Днес Джейн се занимава главно с благотворителна дейност.

Всеки от нас може да мисли, че знае точно от какво се нуждаем, за да сме щастливи, какво ще е добро за нас, какво ще ни подсигури щастливия край, но животът рядко се наражда по начина, по който очакваме, и щастливият ни край може да има всякакъв вид неочаквани обрати, да има форма, придадена му по всякакъв вид неочаквани начини.

Всеки може да живее в къща, но домовете са създадени с търпение, време и обич.

Лондончанката Софи Кинсела (р. 1969) постига популярност с поредицата „Шопинг маниачката“. Всичко започва с „Тайният живот на Беки Б.“ (2000), а до днес има половин дузина романа, посветени на симпатичната й героиня, която не може да се спре да пазарува, дори и (особено когато) чака бебе. През 2009 г. за Беки излиза филм с участието на Айла Фишър и Хю Данси. Истинското име на писателката е Маделин Уикъм, а със съпруга си Хенри се запознава, когато учи музика в оксфордски колеж. По времето, когато написва първата си книга, работи като финансов журналист. Сестра й Джема Таунли също пише чиклит. Софи е написала и няколко самостоятелни романа: Можеш ли да пазиш тайна? (2003), „Повелителката на метлата“ (The Undomestic Goddess, 2005), „Пожелай ми слънчогледи“ (Remember Me?, 2008), „Във вихъра на двайсетте“ (2009) и други.

Понякога нямаш нужда от цел в живота, нямаш нужда да си запознат с цялостната картина. Просто е нужно да знаеш какво ще правиш по-нататък!

Животът щеше да бъде много по-лесен, ако разговорите можеха да се пренавиват и изтриват, като видеоклипове. Или, ако можехте да инструктирате хората да пренебрегнат това, което току-що сте казали, като в съдебната зала.

Американската журналистка Кандис Бушнел (р. 1958) прави за възможностите на жената през последните двадесет години може би повече от всяка друга писателка. Нейният роман“Сексът и градът“ (1996), превърнат в култов сериал със Сара Джесика Паркър, разказва за срещите и размишленията на типичното нюйоркско момиче Кари Брадшоу. За ранните й години се разказва в поредицата „Дневниците на Кари Брадшоу” (от 2010), по която се снима в момента. Други самостоятелни романи на Кандис са „4 блондинки” (2000), „раз-Крачка към върха“ (2003) и „Триумфът на червилата” (2005), представящ жени с влиятелни професии.

Трябва да се освободите от този, който сте били, за да станете, който ще бъдете.

Вселената може не винаги да играе честно, но поне има страхотно чувство за хумор.

Мъжът може и да е открил огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Още: Лорън Уайзбъргър („Дяволът носи Прада“), Емили Грифин („Нещо назаем“), Хелън Филдинг („Дневникът на Бриджит Джоунс“)

Алтернативи: Скот Мебъс (“Особености на мъжкия лов“), Сергей Минаев („ДухLess“, „Мацки“)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s