Исторически любовни епоси | Средата на века

Американката Маргарет Мичъл (1900 – 1949) изненадва цялата страна с епичния си роман „Отнесени от вихъра“ (1936), който се превръща в един от най- големите бестселъри за всички времена. Историята проследява южняшката красавица Скарлет О’Хара през Американската гражданска война, включително трудната й връзка с чаровния опортюнист Рет Бътлър и съдбата на плантацията Тара. Филмовата адаптация, която излиза няколко години по- късно с участието на Кларк Гейбъл и Вивиан Лий, си остава задължителна класика до днес. Материал Маргарет черпи от спомените на баба си, която след като остава вдовица, праща децата си да се обучават на Север. Тя пише от малка, но няма други важни публикувани книги. Като млада обича да флиртува, а със съпруга си Берин Ъпшоу били познати като „Пеги и Ред“. Той се пропива, а тя започва да работи като журналист. След развода им, Маргарет се омъжва за кума им Джон Марш. През Втората световна война е доброволка в Червения кръст, като също спонсорира два кораба. В края на онова десетилетие, умира в следствие на това, че е блъсната с кола. Погребана е в родния си град Атланта, Джорджия.

Но историята от „Отнесени от вихъра“ има официално продължение в „Скарлет“, с помощта на Александра Рипли (1934 – 2004), която пише и други исторически романи като например „Сбогуване с Чарлстън“.

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото би могло да бъде и по-лошо.

На 18-годишна възраст американката Катлийн Уиндзор (1919 – 2003) си поставя за цел да напише бестселър. Така се ражда „Вечната Амбър“, скандален роман, който в близо 1000 страници проследява издигането на сирачето Амбър Сейнт-Клер през ранговете на английското общество през седемнадесети век. Оригиналният ръкопис, разказващ за невъзможната любов на Амбър и изгодните й бракове, бил пет пъти по- дълъг. Католическата църква смята книгата за неприлична, а Холивуд я филмира през 1947 г. Катлийн пише още седем романа, но те нямат такъв успех. Подобно на героинята си, тя се омъжва неколкократно.

Чарът е способността да накараш някой друг да мисли, че и двамата сте доста чудесни.

Колийн Маккълоу (1937- 2015) е австралийска писателка и невролог. Дебютният й роман „Невъзможна любов“ (Tim, 1974) описва срещата на опитна и успешна жена с младия Тим, който е изгубил вяра в себе си. Най- известният й роман „Птиците умират сами“ (1977) проследява забранената любов между Меги, произлизаща от семейство Клийри, овцевъди, и свещеник Ралф с амбиции във Ватикана. Минисериалът, направен по книгата, с участието на Ричард Чембърлейн и Рейчъл Уорд става втори по гледаемост в САЩ и увеличава славата на оригинала. След това Колийн пише самостоятелни романи като „Безмълвният ангел“ (2005), но и исторически като поредицата „Господари на Рим“ (1990 – 2007). През 2006 публикува първата книга от криминалната серия за лейтенант Кармине Делмонико, която се развива в Кънектикът през 60-те.

Никои амбиции не са толкова благородни, че да оправдаят едно разбито човешко сърце.

Алтернативи: Джон Голзуърди („Сага за Форсайтови“), Алекс Хейли („Корени“), Ървин Шоу („Богат, беден“), Томас Ман („Бундерброкови“), Роже Мартен дю Гар („Семейство Тибо“)

Advertisements

3 thoughts on “Исторически любовни епоси | Средата на века

  1. […] 5. Исторически любовни епоси. В много страници тези писателки са пресъздали историята („Отнесени от вихъра“) и особеностите на обществото („Вечната Амбър“, „Птиците умират сами“) чрез сблъсъка му с трудна и/или непозволена любов, която от край време е била последната пречка и предизвикателство пред изграждането на живот, какъвто човек би желал за себе си. А и да задържиш вниманието на читателя за толкова дълго не е никак лесно, така че можем да кажем само едно- майсторки. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s