Три романа под 200 страници

Броени дни остават до края на годината. Ако сте си поставили за цел определен брой книги, ето някои, които са супер кратки. Но всяко друго време също е подходящо за прочитането на тези класически произведения. Всички препоръчани по- долу книги са под двеста страници, а някои дори по- малко. Приятно четене!

„Франкенщайн (или новият Прометей)“ от Мери Шели

Нищо чудно, че „Франкенщайн“ не е толкова дълга книга; все пак Мери Шели я пише за денонощие. Младият Виктор Франкенщайн като че ли има всичко: кариера, годеница и подкрепата на семейството си. Но амбициите му го отвеждат на работа в университета, където дръзките му експерименти имат неочакван резултат. Читателят незапознат с романа би се учудил от съчувствието и топлотата, с които е описано чудовището на Франкенщайн. И все пак то си остава опасно. Книгата е свидетелство за нежеланите и непредвидими последици, които може да има неконтролируемия научен прогрес. В този смисъл е задължително четиво за скоростния двадесет и първи век.

„Пробуждане“ от Кейт Шопен

Един от първите текстове, които навлизат в дълбоки води, в опит да проникнат в същината на женската съдба е на американката Кейт Шопен. Говори се, че краят е променен; в противен случай никой не би приел да публикува такова прямо и непочтително произведение.

„Разцветът на госпожица Джийн Броуди“ от Мюриел Спарк

Считан за най- добрия роман на шотландската писателка Мюриел Спарк, „Разцветът на госпожица Джийн Броуди“ представя на читателя една нетрадиционна героиня, която все пак крие някои от характерните черти на жени след войната. С прилично наследство, но за разлика от други в същото положение госпожица Броуди избира не пътешествията и развлеченията, а оформянето на млади характери. В кръга й са зачислени шест момичета, чиято преданост и съдба, дори и да не им харесва, са свързани с тяхната класна ръководителка мис Джийн Броуди. Романът е донякъде старомоден, но разглежда идеи, които са актуални до днес като възпитание, влияние и дълга да се възползваш максимално от „разцвета“ си. На български е издаден в книжно тяло с „Балада за Пекъм рай“ от същата авторка.

А ето и някои кратки, но задължителни книги, написани от писатели мъже:

„Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ от Робърт Луис Стивънсън

„Метаморфозата“ от Франц Кафка

„Страданията на младия Вертер“ от Йохан Волфганг фон Гьоте

„Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд

„Чужденецът“ от Албер Камю

„Кланица Пет“ от Кърт Вонегът

„За мишките и хората“ от Джон Стайнбек

Повече за: Мери Шели, Кейт Шопен, Мюриъл Спарк

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s