Млади обещаващи писателки

Най- младата носителка на наградата „Букър” Елинор Катън (р. 1985) е родена в Канада, но живее и преподава в Нова Зеландия. За тезата си като магистър по творческо писане, тя написва първия си роман The Rehearsal („Репетицията”, 2008). Следващият The Luminaries („Светила”, 2013) става  най- дългият роман, който печели престижната литературна награда „Букър“. Написването му отнема на Елеанор близо три години. В него се разказва за престъпление, свързано със златотърсаческата треска в навечерието на двадесети век. Прочетете за литературните вкусове що се отнася до детски книги на писателката тук.

Любовта не може да бъде сведена до каталог от причини ‘защо’, както и каталог от причини не може да бъдат взети заедно за любов.

Парите са бреме, бреме най-силно усещано от бедните.

Майка на две момчета от Небраска, Рейнбоу Роуел (р. 1973?) пише убедително за живота и любовта на младите. Дебютният й роман Attachments („Приложения“, 2011) проследява IT техник, който докато преглежда работни пощи се влюбва. Eleanor & Park („Елинор & Парк“, 2013) е чудесно описание на първата любов, а Fangirl („Фенка“, 2013) се занимава с алтернативната интернет култура. Догодина се очаква романа на Рейнбоу Роуъл Landline, който ще разказва за застрашен брак. Може да си поговорите с авторката тук. Тя се интересува от минисериала на BBC „Шерлок“, „Хари Потър“, музикалната група Bastille и т.н.

Искам всички да се запознаят с теб. Ти си любимият ми човек на всички времена.

Елинор беше права. Тя никога не изглеждаше добре. Тя изглеждаше като изкуство, а изкуството не би трябвало да изглежда добре, то би трябвало да ви накара да почувствате нещо.

От индийски произход, блестящата писателка Джумпа Лахири (р. 1967) се ражда в Лондон, но понастоящем живее в Ню Йорк с двете деца и със съпруга си, който е журналист. Носител на няколко магистърски степени (английски език, творческо писане, сравнителна литература) и докторат по Ренесанса, тя преподава и става вице- президент на Американския ПЕН център. Не ползва истинското си име Ниланджана Судешна, тъй като е твърде трудно за произнасяне. Прякорът Джумпа е измислен от нейн учител в детската градина, която посещава в Род Айлънд. Дебютният й сборник с разкази „Преводачът на болести“ (1999) печели наградата „Пулицър“. Другата нейна колекция е озаглавена „Непривичната земя“ (2008). Първият й роман „Името“ (2003) разказва за детето на индийски имигранти, а филмовата му адаптация е режисирана от Мира Наир. Следващият The Lowland (2013) има номинация за наградата „Букър“. Писателката не обича публичните изяви, а сътворява световете си сама с думи.

И все пак, има моменти, когато съм удивен от всяка миля, която съм пропътувал, всяко ястие, което съм ял, всеки човек, когото съм познавал, всяка стая, в която съм спал. Колкото и обикновено да изглежда всичко, има моменти, когато то е отвъд въображението ми.

Още: Одри НифнегърДжилиан ФлинЧимаманда Адичи

Алтернативи: Ърнест Клайн („Ready Player One“), Матю Куик („Наръчник на оптимиста“), Джуно Диас („Краткият чуден живот на Оскар Уао“), Ян Мартел („Животът на Пи“), Мохсин Хамид („Неохотният фундаменталист“)

Advertisements

4 thoughts on “Млади обещаващи писателки

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s