Четиво за зимата

„Анна Каренина“? „Мидълмарч“? Не, студените дни, които предстоят, са подходящи за по- леки и занимателни книги. Нека оставим тежестта за пухестите и топли палта, които се налага да навличаме. Когато всичко е сиво, когато е снежно сияйно, най- добре е да се изгубиш в някой увлекателен роман. За предпочитане с чаша топла напитка в ръка. Разбира се, естествения избор е дебели томове фантастика, но ето и някои други романи, подходящи за целта.

„Моят замък“ на Доди Смит

Любима на няколко поколения жени, тази класика разказва за младо момиче, което живее в мизерия с ексцентричния си баща, мащехата си и невероятно красивата си по- голяма сестра в замък. В скромна стаичка е настанено и момчето на старата прислужница, което е влюбено в нея. Касандра мечтае да стане писателка като Джейн Остин, затова се упражнява като пише редовно в дневника си. Скучното ежедневие е нарушено при идването на двамата сина на собственика на замъка. Сега й предстои да прозре в собственото си сърце, да възобнови писателската кариера на баща си и да опознае по- добре сестра си.

Колкото до Доуди Смит, може би името й ви е известно от „101 далматинци“. Да, тя е създателката на Круела де Вил.

„Приказките на Ева Луна“ на Изабел Алиенде

Вплетени в магическия реализъм, приказките на изстрадалата Ева Луна отразяват необятния спектър на човешките страсти. Дори и да не са най- веселите със сигурност могат да ви пренесат в един по- различен свят. Ако приказките са завладели въображението ви, прочетете и за не по- малко завладяващата съдба на разказвачката Ева Луна.

„Един труп в повече“ на Елис Питърс

Благ, но и врял и кипял. Бивш оръженосец в Кръстоносните походи, брат Кадфел е решен да търси справедливостта. Бенедиктински монах от средновековното абатсво Шрусбъри, той живее в интерсни и опасни времена. Историята на Англия се кове на прага на любимата му градина с билки. Политическият контекст е неотменна част от събитията, в които брат Кадфел участва, но не се натрапва.

Въпреки всички трудности на жанра, Елис Питърс изгражда солиден и непредвидим сюжет. Образите й също са майсторски изградени; дори и на извършителите на злодеяния не им липсват качества и сърце. Освен това книгата е част от поредица. Горещо препоръчано!

„Шоколад“ на Джоан Харис

Какво по- хубаво в мразовитите вечери от това да седнете с любима книга и горещ шоколад. Книгата може и да не следва точно филма с Джони Деп и Жулиет Бинош, но разказваческият талант на Джоан Харис е неоспорим.

„Ангел с часовников механизъм“ на Касандра Клеър

Касандра Клеър може и да не пише много оригинално, но пише увлекателно. В тази първа книга от новата й стиймпънк поредица, ситуирана в света на „Реликвите на смъртните”, авторката се връща назад във времето, но не към обикновеното и скучно минало, а в един по- естетичен и технологично напреднал свят.

Да не забравяме и задължителните четива за това време от годината: „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс и „Малки жени“ от Луиза Мей Олкът!

Научете повече за: Джейн ОстинДжоан ХарисЛуиза Мей ОлкътДжордж ЕлиътИзабел АлиендеДжоан Харис

А ето и още няколко препоръчани книги, написани от мъже:

„Ако пътник в зимна нощ“ на Итало Калвино

„Нещо свежо в Бландингс“ на П. Г. Удхаус

„Севилското причастие“ на Артуро Перес-Реверте

„Дамска детективска агенция № 1“ на Алегзандър Маккол Смит

„Буреносен фронт“ на Джим Бъчър

„Левитан“ на Скот Уестърфийлд

 

Advertisements

One thought on “Четиво за зимата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s