Любими писателки на Холивуд | Средата на века

Може ли една миловидна английска аристократка на всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Отговорът е Дафни дю Морие (1907 – 1989), лейди Браунинг. Лондончанка, средното от три момичета в артистично семейство, тя също е братовчедка на момчетата, които служат за вдъхновение за образа на Питър Пан. Дебютният й  роман The Loving Spirit (1931) е публикуван благодарение на връзките на дядо й, карикатурист в известното сатирично списание Punch. Следват близо двадесет романа, за някои от които обаче е обвинена в плагиатство. Най- известна е с романа „Ребека“, филмиран от Хичкок с Лорънс Оливие в главната роля. Разказва за безименна героиня със своеобразно име, която докато работи като придружителка среща наскоро овдовял аристократ, който се опитва да избяга от призрака на предишната мисис де Уинтър- Ребека. Други произведения, които Алфред пренася на голям екран са романите „Братовчедка ми Рейчъл“ и Jamaica Inn, както и разказа „Птиците“, а  режисьора Николас Роуг се заема с късия „Не поглеждай сега“. Писането е предпочитано занимание на Дафни, така че тя е повече или по- малко дистанцирана от трите си деца, за които не се грижи много всеотдайно, и от съпруга си Фредрик.

Жените искат любовта да е роман, а мъжете – разказ.

Щастието не е притежание, което се пази. То е качество на мисълта, нагласа.

Луксът никога не ме е привличал. Винаги съм харесвала малките неща – книгите, да бъда сама или с някой, който ме разбира. [x]

Австрийската писателка Вики Баум (1888 – 1960) произлиза от еврейско семейство и като немалко други е принудена да емигрира в САЩ, което става през 1933 г. Преди това учи арфа в музикална и космополитна Виена, след това работи като журналист в германски списания. Издава първата си творба Frühe Schatten през 1919. С публикуването на Stud. chem. Helene Willfüer (1929) става една от най- четените немско езични авторки. Зад гърба си има повече от 50 романа.  Най- известният й роман „Гранд хотел“ (1929) е адаптиран за голям екран през 1932 г., а Грета Гарбо произнася една от най- известните си реплики. Вики пише сценарии и три пиеси. След войната пътува из някои европейски страни, но почива в Лос Анджелис от левкемия. След смъртта й Холивуд екранизира „Хотел Шанхай“ (1978), „Любов и смърт в Бали“ (1985), „Рандеву в Париж“ (1988) и други.

Жената, която е обичана, винаги постига успех.

Съпружеският живот се нуждае от най-изтънчената неискреност, която е възможна между двама души.

Това, което ми харесва в Холивуд е, че тук човек може да постигне успех, знаейки само две думи на английски: „безподобно“ и „отвратително“.

Успехът е самотен и студен като Северния полюс. [x]

Има някои преки пътища към щастието и танцуването е един от тях.

Неприятна и жестока, така описват познати авторката на криминални романи Патриша Хайсмит (1921 – 1995). Родена в Тексас, тя се мести със семейството си в Ню Йорк. Живее самотно. През 1945 нейн разказ, „Хероинът“, е селектиран за един от най- добрите за годината. По това време си докарва доходи като пише текстове за студио за комикси, но скоро открива че ако работи на свободна практика има повече време за писане на разкази, и дори известно време да поживее в Мексико. Първият й роман „Непознати във влака“ (1950) веднага постига успех както с читателите, така и с критиката. Хичкок се заема да го филмира. През 1955 г., Патси издава „Талантливият мистър Рипли“, първата от пет книги познати като „Риплиада“, които разказват за безскрупулния, но чаровен Том Рипли. Под перото й излизат над двадесет романа, като дори пише един, който не е мистерия- „Цената на солта“ (1952) под псевдонима Клеър Морган. Пише в помощ на младите писатели книгата Plotting and Writing Suspense Fiction. През ’60-те се премества в Европа, където живее до смъртта си от левкимия.

Нашите действия и отговорности са си наши; каквото по- късно се върне или да ни преследва, или  да ни аплодира нито е възможно за предсказване, нито винаги напълно разбираемо.

Още: Анита Лус („Джентълмените предпочитат блондинки“)

Advertisements

5 thoughts on “Любими писателки на Холивуд | Средата на века

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s