Гранд дамите на научната фантастика и фентъзито | Средата на века

Замислим ли се за фентъзи и научна фантастика, естествено наум идва името на Урсула Ле Гуин (1929 -). Освен че пише увлекателно, тя подплътява романите си с философски, политически и социални идеи. Обяснението на хуманистичната традиция, от която е част, е може би, че цял живот е заобиколена от антрополози: баща й и съпруга й. Най- издавана почти като самостоятелна книга е фантастичната „Лявата ръка на мрака“ (1969), която изследва флуидността на пола, и отхвърлянето и самотата в снежната пустош на далечна планета; част от така наречения „Хейнски“ цикъл. Но най- известният свят, който създава Урсула К. ЛеГуин води началото си от „Магьосникът от Землемория“ (1968), първата част от поредицата Землемория. Ако търсите нещо по- приземено и тежко, вижте трилогията й „Хроники на Западния бряг“ (2004 – 2007): „Сили“, „Дарби“, „Гласове“. Тя пише още детски книжки, поезия и есета.

Хубаво е човек да има крайна цел, към която да върви, но важното в крайна сметка си остава пътуването.

Моето въображение ме прави човек и ме прави глупак; дава ми целия свят и ме заточва от него. [x]

Алис Мери Нортон пише от тийнеджърските си години, подтикната от своя харизматична учителка. Години работи в библиотеки (най- вече в детския отдел), включително и в библиотеката на Конгреса. През 1934 г., когато издава първата си книга, законно добавя Андре към името си.  Първата й фантастична книга „The Prince Commands“ излиза през 1943. Нейните истории редовно са включвани в класации на най- добрите за годината: като повестта „Да живее крал Кор!„, разкази за магьосници, вещери и разни същества. На български е издавана „Кралицата на слънцето“, по името на кораба на главния герой Дейн Торсън от едноименната серия. А най- дългата поредица на Андре Нортън е Witch World (1963 до 1968), част от която е разказът „Магьоснически свят„. Популярен е и героят й Рос Мърдок, който се появява в десетина книги от серията „Търговци на време“. Тандемът Нортън- Лаки пише четирилогията „Хрониките на войните на вълшебниците“, включваща романите „Проклятието на елфите“, „Елфическа кръв“, „Елфическо прераждане“ и „Благоденствието на елфите“, в която често се срещат дракони. Андре написва и първият роман на основата на ролевата игра „Подземия и дракони“ (Dungeons & Dragons)- Quag Keep. Носител е на множество награди както за конкретни романи, така и за цялостно творчество. През 2006 г. Научно-фантастичните и фентъзи писатели на Америка решават да се основе награда за юношеска фантастика на нейно име. Кариерата на Андре Нортън (1912 – 2005) трае близо 70 години. Биографи често в наричат Гранд дамата на научната фантастика и фентъзи. Четена е от няколко поколения. Автори, на които е оказала влияние са Лоис Макмастър Бюджолд, Грег Беър, Каролайн Чери, Дейвид Уебър и т.н.

Победата принадлежи на най-упоритите.

Колкото до смелост и воля – не може да измерим колко от всяко се намира вътре в нас, може само да вярваме, че ще са достатъчно да ни пренесат през изпитанията, които може да ни очакват.

Нюйоркчанката Джоана Ръс (1937 –2011) пише фантастика и съвременната феминистка литература. Завършва английски език в универстета Корнуел (студентка на Владимир Набоков) и Изящни изкуства в Йейл. След това става професор в Университета Вашингтон и се занимава с литературна критика. Първият й роман „Пикник в рая“ (1968) прави впечатление с образа на амазонката Аликс. Но цяла революция предизвиква със сатиричния и утопичен The Female Man (1975), който разказва историята на четири жени от различно време и място; основа на който е разказът „Старомодно момиче“. Има още три романа за възрастни: And Chaos Died (1970), We Who Are About To… (1977) и The Two of Them (1978), който се смята за най- добрият й. Има и детски роман Kittatinny: A Tale of Magic (1978). Впечатляващ е автобиографичният и роман On Strike Against God, в която се усеща бунтарския й дух. През последните години пише главно книги и есета с размисли върху научната фантастика, феминизма и писането (How to Suppress Women Writing, 1983). Тя оказва влияние писатели като Фриц Лейбър, Самюъл Дилейни и създателя на киберпънка- Уилям Гибсън („Невромантик„).

Не исках и не искам да бъда „женска“ версия или разредена версия или специална версия или второстепенна версия или спомагателна версия, или адаптирана версия на героите, на които се възхищавам. Искам да бъда самите герои.

Алтернативи: Рей Бредбъри („Марсиански хроники“), Джон Р. Р. Толкин („Властелинът на пръстените“), Артър Кларк („Одисея в космоса“), Джак Ванс („Залезът на Земята“), Филип К. Дик („Сънуват ли андроидите електрически овце?“/ „Беглец по острието“)

6 thoughts on “Гранд дамите на научната фантастика и фентъзито | Средата на века

  1. […] 6. Гранд дамите на научната фантастика и фентъзито. Тези писателки не са намерили себе си отразени в фантастичните книги, които са чели, затова са се заели да поправят това положение. Оттогава са вдъхновили поколения както писатели, така и читатели. Отново не са много познати в родината ни, освен може би Урсула Ле Гуин, но са задължителни за. […]

  2. […] Урсула Легуин притежава прозорливостта да види как два свята може да имат противоположни начини на управление и все пак да оказват подобно потискащо въздействие на човека. През погледа на брилянтния и саможив учен Шевик тя ни представа две планети, който са поели по различни пътища: едната с анархисти, другата с привидно проспериращи, но воюващи нации. Личи си дълбокото разбиране на една от най- талантливите писателки- фантасти на човешката природа и как социалните, политически структури и институции оформят вижданията ни. „Освободеният“ е от типа книги, от които ще имаме нужда в предстоящите години. Горещо го препоръчвам на всеки! […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s