Бел епок и войната | Есеистките (част 2)

Върнън Лий (1856 – 1935) е английска писателка, от която са вдъхновени следващите писатели, занимаващи се със свръхестественото, но приносът й е също и в областта на естетиката. Тя публикува множество есета върху теми като изкуство, музика, а също и описания на своите пътувания. Запленена е най- вече от живописността и магията на Италия. Интересът й към естетиката идва от модния навремето Уолтър Патер („Етюди по историята на Ренесанса“, 1873), чийто последовател, освен Оскар Уайлд, става и младата Вайълет Паджет. По- късно решава да се облича по мъжки, а има сведения, че е лесбийка.  Занимава се да пише по- скоро есета като запознава английската общественост с психологическия термин „емпатия“. Оставя и размислите си за литература във „Фауст и Елена: бележки върху свръхестественото в изкуството“. Романите й, дори и да нямат такъв успех, са израз на философията й; такива са Hauntings (1890) и „Мис Браун“ (1884), който не е приет радушно нито от Хенри Джеймс, нито от Патер. Затова пък сборникът с разкази „Девата със седемте ками: походи във фантастиката“ не е направен, за да е харесан, тъй като има за герои дон Жуан и дева Мария. Друг къс жанр, който привлича Върнон Лий са тосканските приказки, които тя изравя, по подобие на братя Грим.

Работа, предприета за убиване на време, най- много за опазване на собственото достойнство, очевидно не е работата, за която си роден, тъй като това не би изисквало подобни стимули.

Факт е, че видял ли си веднъж Алис Оук в действителност, беше напълно невъзможно да си спомниш, че някой може да си я е представял изобщо различно: имаше нещо толкова цялостно, толкова изцяло неприличащо на никой друг, в нейната личност, че изглеждаше, че тя винаги е присъствала в съзнанието ти, макар и присъствала, може би, като загадка.

Аржентинката Виктория Окампо (1890 – 1979) основава едно от най- влиятелните латиноамерикански литературни списания „Сур“ (1931 – 1992). Борхес й посвещава разказа „Градината с разклоняващите се пътеки„, а Игор Стравински- балета „Персефона“. Издава биография в пет части за интересния си живот. На гости във „Вила Окампо“ й гостуват изтъкнати личности като Хосе Ортега и Гасет, Индира Ганди, Антоан дьо Сент-Екзюпери. Сестра й Силвина също е писателка.

Всички неща, които ни се случват са полезни, въпреки че не знаем за какво.

Мелани Клайн (1882 – 1960) е основател на школата на обектните отношения в психоанализата. Най- значимото й произведение е „Любов, завист, благодарност: избрани статии“. Мелани е виенчанка, но открива още младата наука психоанализа в Будапеща. Занимава се главно с детска анализа. Първият й пациент е собственото й дете. Но голямата й сцена е Лондон, където текат скандалите й с Ана Фройд и където предизвиква катаклизмите във фройдизма. Дори и с тези неразбирателства, или именно заради тях, едно от основните течения във фроидизма е така нареченото клайнианство.

Едно от многото интересни и изненадващи преживявания на начинаещия в детската анализа е да открие дори в много малки деца a способност за вникване, която често е далеч по- голяма от тази на възрастните.

(Ана Фройд (1895-1982) е дъщерята на Зигмунд и Марта Фройд. Самата става видна австрийска психоложка. На нея е кръстено течение в психологията.

Първите години от живота са като предварителните стъпки в подреждането на игра на шах. Тези първи години ръководят нашата ориентация, стила на играта. Но докато не сме натясно в шах-мат, все още има много добри битки в играта. Творческите умове винаги надживяват лоши отношения.)

Алтернативи: Оскар Уайлд („Портретът на Дориан Грей“), Хенри Джеймс („Изкуството на романа“), братя Грим, Теофил Готие („Фантастични новели“), Зигмунд Фройд („Въведение в психоанализата“)

Следваща част: Славянките

Advertisements

2 thoughts on “Бел епок и войната | Есеистките (част 2)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s