Осемнадесети век | Общественичките (част 1)

От края на седемнадесети век започва един от най- вълнуващите и носещи бързо развитие периоди- Просвещението.

Ана Луиза Жермен дьо Стал е дъщеря на женевския банкер Некер, последният, преди Революцията, финансов министър на краля Луи ХVІ. Бракът й е уреден. Така става съпруга на авторитетния дипломатически представител на Швеция в Париж барон Стал-Холщайн. Но може би мъжът на живота й е поета и политик Бенжамен Констан.  Връзката им е продължителна и изпълнена със страст, но невъзможна. Вероятно отдушник за силните чувства Мадам дьо Стал (1766 – 1817) намира в германските романтици, за популяризирането на чиито творбите има голяма заслуга. Освен немски, Жермен говори английски и латински, а се интересува още от изкуство и реторика. Организира собствен салон, като така мнението й става по- влиятелно. По- времето на Френската революция е привърженичка на конституционната монархия, което я поставя в немилост и от двете страни. Не споделя и възгледите на Наполеон, което води до изгнанието й в Швейцария. Там семейният замък Копе става сборно място за литературна група със същото име. Тогава пише романите си със социални и политически отенъци „Делфин“, „Корин или Италия“,; „За Германия“, трактата “За литературата, разглеждана във взаимоотношенията й с обществените институции“. Умира вследствие на паралитична атака, като оставя недовършен трактата си за Френската революция. След смъртта й са публикувани и бележките й „За Русия и северните царства“. В крайна сметка, остава в историята като една от гениалните жени, на които толкова се възхищава. Жени, които дават всичко за идеите и търсенето на щастие, но са готови и да изтърпят многобройни страдания.

Гласът на съвестта е толкова слаб, че лесно може да се заглуши, но в същото време е толкова ясен, че трудно може да бъде сбъркан.

За политическите и социални въпроси пише и английската писателка, философка и феминистка Мери Уолстънкрафт (1759 – 1797). Като млада, тя всячески се опитва да намери начин да живее и да се издържа самостоятелно и с достойнство. Този стремеж я тласка към четенето и пътуването, специално до Париж. Най- забележителното й произведение от този период са „Мисли за възпитанието на дъщери“ (1787). Духът на Френската революция кара много философи да се замислят за обществената организация, а Мери се включва с „Защита на правата на хората“ (1790). А в „Защита на правата на жената“ (1792) тя защитава позицията, че чрез образование, жените биха се превърнали в членове с по- голям принос към обществото. Въпреки идеята си за жената, която става спътница, а не просто бреме, в любовния й живот цари хаос. Чувствата си по този въпрос описва в „Писма написани в Швеция, Норвегия и Дания“ (1796) до бащата на първото й дете- Гилбърт Имлей. Трагична е и съдбата на героинята от недовършения й роман „Мария: или неправдите на жената“ (1798), който подобно на първия й издаден роман говори за злините на брака. Освен мислителка, тя е и майка на Мери Шели, вследствие на чието раждане умира. След смъртта й, съпругът й, философът Уилям Годуин („Нещата, каквито са, или приключенията на Кейлъб Уилямс“) пише „Мемоари за авторката на защита на правата на жената“, които не са приети много радушно заради откровенността, с която е описан нестандартния живот на Мери Улстънкрафт.

Сигурна съм, че нищо не предизвиква така силно способностите, както задължението да се борим със света.

Още: Емили дьо Шатле („Трактат върху щастието“)

Алтернативи: Жан- Жак Русо („Изповеди“), Бенжамен Констан („Адолф“), Томас Пейн („Правата на човека“)

Следваща част: Поетесите на осемнадесети век

Advertisements

3 thoughts on “Осемнадесети век | Общественичките (част 1)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s