Седемнадесети век | Перфектните и благочестивите поетеси (част 2)

През седемнадесети век поезията постепенно отстъпва пред прозата, и най- вече романите. Но пък поетесите, с които ще се запознаем са толкова по- необикновени. И двете идват от Новия свят, но са четени и в Европа.

Като за начало имаме първия поет, публикуван в Америка- Ан Брадстрийт (1612 – 1672). Макар че е родена в Англия, тя става много влиятелна в местната общност на пуританите на новооткрития континент. Това били хора, недоволни от развоя на Реформацията и в последствие английската политика. Славят се и с морална чистота и строгост. Това личи и по заглавието, което е избрано за стихосбирката й, а именно „На моя съпруг и други поеми„.

Ако нямахме зима, пролетта не би била толкова приятна: ако не усещахме понякога вкуса на несгодите, благоденствието не би било толкова добре дошло.

Другата писателка е наричана от мнозина Десетата муза. Изключително красива и начетена, Сор Хуана Инес де ла Крус (1648/1651 – 1695) се присъединява към манастира, за да може да продължи научните и литературните си занимания. Жаждата й за знания е такава, че преди време се опитала да убеди майка си да я изпрати в университета на Мексико, предрешена като мъж. Все пак в свитата на вицекраля среща образовани хора. Пише поезия, която е не само духовна („Мъченикът на тайнството“), а напротив, често изразява романтични и еротични (дори лесбийски) пориви. За любов става дума и в две й комедии „Изпитанията на един дом“ и „Любовта е повече като лабиринт“. Голяма част от философските й съчинения биват изгорени поради влошения религиозен климат. Но някои са запазени и сестра Хуана оправдава дадената й символична титла „Фениксът на Америка“. В България популярна я прави известният преводач Валери Петров.

Аз не уча за да пиша, още по- малко за да преподавам (че имах в себе си прекомерна гордост), а само за да видя дали с учението, което не знам е по-малко. Така отговарям и така го чувствам.

Алтернативи: Едуард Тейлър („Подготвителни размисли“), Луис де Гонгора-и-Арготе („Първа самота“, „Твърдостта на Исабела“)

Следваща част: Нестандартните писателки на седемнадесети век

Advertisements

3 thoughts on “Седемнадесети век | Перфектните и благочестивите поетеси (част 2)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s